Kupovina i Čuvanje

Šampinjone možete kupiti tijekom cijele godine, na tržnici ili u supermarketima – porcionirane i omotane prozirnom folijom.

Birajte šampinjone koji imaju čvrstu strukturu i, zavisno od sorte, bijele ili krem klobuke. S obzirom da se stajanjem mijenja boja šampinjona, prilikom kupovine obratite pažnju na listiće ispod klobuka, koji stajanjem mijenjaju boju iz ružičaste u smeđu. Šampinjone sa zatvorenim klobukom koristite svježe za pripremu salata, one s otvorenim klobukom za nadijevanje ili pečenje, a ukoliko trebate samo klobuke, izaberite one koji imaju manje stručke kako bi imali što manje otpada. Prilikom kupovine svakako izbjegavajte šampinjone koji su izgubili vlagu, mekani su na dodir te imaju oštećenja na površini.

Ukoliko šampinjone kupujete na tržnici, čuvajte ih u frižideru u papirnoj vrećici, zamotanoj u vlažnu krpu. Tako ćete održati njihovu vlažnost i svježinu nekoliko dana. Porcionirane i već prepakirane šampinjone iz trgovina stavite u papirnate vrećice i čuvajte u donjem dijelu frižidera dva do tri dana.

Šampinjoni su veliki rod gljiva koji je slavu stekao kultivisanjem
plemenite pečurke (agaricus bisporus), sa njenim mnogobrojnim sojevima. Uzgaja se širom sveta, rasterujući strah od trovanja pečurkama, unoseći radost dobrog ukusa u milione domova.

Priprema jela sa šampinjonima

Šampinjoni se, kao i ostale gljive, zbog svoje spužvaste strukture ne peru u vodi, već se brišu vlažnom krpom ili kuhinjskim papirom. Samo ukoliko je došlo do očigledne promjene boje, potrebno je gljive oguliti, ali bez obzira na boju, svakako treba odrezati donji dio stručka gljive.

Budući da sadrže veliku količinu vode, gljive se termičkom obradom znatno smanje, a zbog svoje spužvaste strukture upijaju veće količine masnoće. I kao što Oliverova pjesma o Nadalini govori o pripremi jaja na mali milion načina, isto možemo reći i za pripremu jela od gljiva.


This entry was posted in About Champignons. Bookmark the permalink.