Energetska vrijednost

U 100 g sirovih šampinjona ima vrlo malo kalorija – 26 kcal / 109 kJ, od toga 2,5% proteina, 0,2% masti i 5,1% ugljikohidrata. Šampinjoni su po proteinima jedne od najbogatijih vrsta gljiva. Od ugljikohidrata u šampinjonima nalazimo glukan, inulin i pektinske tvari, a potrebno je spomenuti da ne sadrže ni saharozu niti skrob, pa su stoga vrlo pogodni za osobe koje boluju od dijabetesa.
Od vitamina, šampinjoni su odličan izvor riboflavina (40% preporučenog dnevnog unosa) i niacina (30% preporučenog dnevnog unosa).

Ljekovitost

Rijetka je biljna hrana koja se može na tako različite načine prirediti, ima dobar okus, potiče apetit, a ujedno ima i visoku hranjivu vrijednost kao što to imaju gljive. Budući da su gljive bogate proteinima, mogu obogatiti prehranu, naročito osobama koje ne konzumiraju meso ili onima koje ga rijetko konzumiraju.

Gljive su već dugo poznate kao dobar izvor visokokvalitetnih proteina. Proteini stvaraju tjelesnu strukturu, nalaze se u svakoj stanici i tkivu. Tijelo proteine koristi za rast, izgradnju i zacjeljenje kostiju, vezivnog tkiva, kože, unutrašnjih organa i krvi. Hormoni, antitijela i enzimi koji regulišu hemijske reakcije takođe su proteini. Ako ugljikohidrati ili masti ne zadovolje potrebe za energijom, tijelo koristi proteine.

Istraživanja su pokazala da šampinjoni imaju antikancerogene sastojke, pa dodatak gljiva u obroke može pomoći u sprječavanju razvoja raka. Istraživanja objavljena uAmerican Chemical Society 31. 10. 2005. dokazuju prisutnost moćnog antioskidanta L-ergotioneina.

Niacin (B3) je vitamin kojeg obilno nalazimo u gljivama. Potreban je za metabolizam hrane, održavanje zdrave kože, živaca i probavnog sistema. Istraživanja objavljena u Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry upućuju na to da redovno konzumiranje hrane bogate niacinom osigurava zaštitu od razvoja Alzheimerove bolesti i starosne demencije.


This entry was posted in About Champignons. Bookmark the permalink.